Friday, April 13, 2012

ADAKAH untuk MENCINTAI memerlukan SYARAT?

Setelah berfikir secara logikal dan pnt memikirkan satu kesudahan perhubungan antara sy dan dia..Sy nak minta pendapat korglah.. Benda nie dah lama sy fikirkan..selebihnya sy bnyk pndamkan..dan sy xnak fikirpun tp semakin lama semakin sy keliru dgn pengakhiran kisah cinta tergantung sy nie…Apa jalan yg harus sy lakukan. "MENERUSKAN atau MEMUTUSKAN" Saya mengenali sidia x lama..awal bulan Januari 2012....so hbgn ini baru terjalin 3-4 bulan sahaja tp dlm tempoh apa yg berlaku ialah:
  1. Saya tidak pernah ada peluang utk berckp ditelefon pada waktu malam. sorry eh "tiada istilah gdnite..sweet tight ke ape2lah"… kerna dia bgtaw..dari jam 7.00 mlm hingga ke 8.00pagi..DIA AKAN TUTUP HPHONE..sbb malam dia kerja dgn jawi ( dalam operasi)..tidak mahu ada gangguan. Persoalan sy: Xkan tiap2 hari ade operasi..kene tutup phone bagai kan atau sebenarnya ade sesuatu yg dia cuba SEMBUNYIKAN .Sy xtahu..:(
  2. Jika sy nak berjumpa dengannya, sy kena buat appointment dulu… hnya boleh datang pada waktu sekian-kian yg telah dia tetapkan cth:
    Awak boleh dtg pada jam 8.30 - bla bla....seblum kakak dan abg ipar sy dtg ”
    (Untuk makluman, dia nie bekerja (pd waktu siang) dgn kakak dn abg ipar yg menguruskan servis penginapan motel kos rendah.)
  3. Kami nie mmg jrg berjumpa…salah satunyer sbb adalah dua di ataslah..itu sy x kisah..tp dari segi mesej dn call…klu sy bg mesej dia pjg lebar..dia xpnh balas pung…kkdg sy terasa nie..sy cm SYOK SENDIRI..sdgkan diawal perhubungan kami, dia yg meluahkan hasrat utk mengenali sy..kat sini je dia dh “failed”. Persoalan: sy sendiri keliru sbb apa sy terima dia ye..adakah sbb sy kesepian..memerlukan seorg TEMAN atau sebab CINTA..atau sekadar sy nie main tangkap muat jerk…(why susah sgt L)..sy dh amat letih tuk mencari-cari....:(
  4. Di awal perhubungan kami dulu..dia ada menetapkan jua syarat…jika mahu hbgn ini berkekalan..dia minta sy bersabar hingga 7 bulan lbh kurg.. barulah dia akan bgtaw kakak2 dn abg2nya..( dia anak bongsu) ttg hbgn kami..Mesti korang akan tanya mengapakan?
Sebenarnya mcm nie..disebabkan dia nie anak bongsu dari 14 org adik beradik.. life dia dikawal ketat oleh adik beradiknya..terutama kakak2nya..hnya disebabkan satu peristiwa bodoh yng pnh terjadi pd dia..Dia pnh ditipu oleh seorang Gadis dan telah kerugiaan berjumlah ribu raban gakla( so sadlah kan..bile dgr)..Dan akibat dari peristiwa itu, segala pergerakan, life dia..telah diaturkan oleh kakak2nya..umpama dikongkonglah..kakak2nya x bnarkan mn2 gadis pung berkawan dgn dia..klu smpi jodoh dia..mereka yg akan carikan. Tp dia tidak mahu…dia x suka jodoh yg diaturkan..jadi bila 1st time dia nampak sy.. secara kebetulan..dia mnyatakan hasrat dia nak mngenali sy..dan saya terima niat baik dia tu…hari pertama kenal..dia minta sy bergambar dgn dia..dgn alasan dia nak hntr kat mom dia..then bgtaw yg dia dah ada pilihan hati dia sendiri…so mom dia jugak yg meletakan syarat itu agar kami harus mengenali dgn lbh lanjut dlm tempoh 6-7 bulan, (then brulah mom dia akan tlg dia tuk berterus terang dgn adik beradik dia)
Persoalan sy: sekarang dh masuk bulan 4..di kira-kira hnya ada 3 bulan lagi tuk kami..tp setakat ini jujur sy bgtaw..sy x nmpk effort dia tuk serius dlm relationship nie..Dia xpnh call sy lagi..dia menyepikan diri..kami masing2 menyepikan diri..selepas berlaku sedikit perbalahan antara sy dan dia…oky..mgkn sy egois..tp sy yakin sy buat bnda yg betul...hingga ke hari ini..kami buat hal masing2 .Sya just fikir dlm hati “klu betul dia serius..dia pasti akan cari sy”

Sebab kelima yg sy rasakan sy dah xleh nak “get along” dgn relationship nie.. maaf sy tak boleh nak bgtaw.. tp selama 3 sy berkawan dgnnya..ada bberapa “test” yg telah sy buat..tanpa dia sedari..ADA FAILED..dan hnya boleh sy katakan 40% sahaja yg dia lulus..hahahahahah…

Inilah sebab..terkadang sy lbh suka bgtaw..sy nie single…ADA tapi umpama TIADA kan..entahlah sy sendiri x pasti smpi bila sy boleh bertahan lagi dgn semua nie..hingga pnh suatu ketika sy berfikir sy mahu sahaja mengambil keputusan untuk bersendirian sampai bila2..tp sy xnak Nabi Muhammad s.a.w kelak tidak mgaku sy sebagai umatnya..sbb menolak segala sunnah2nya..Entahlah hingga kini sy sentiasa berfikir..otak sy nie ligat berputar..apa kesudahan untuk segala kesetian sy ini..BODOH KE BERBALOI???

p/s: Menunggu seseorang berkata “ Sudi x awk temani sy sepanjang hayat yg ada..be my wife…dan akan aku ku pinangimu dgn lafaz BISMILLAH…(alamak dh cm drama pulak) heheheh…Aku rase gugur airmata aku klu ada cm nie..kekekekek

No comments:

Post a Comment